W dniach 28 września i 7 października uczniowie klas ósmych, siódmej i szóstej wraz z wychowawcami w ramach projektu Edukacja dla Doliny Baryczy udali się na wycieczkę edukacyjną do Folwarku Jeździeckiego w Przygodziczkach, aby wziąć udział w warsztatach kulinarnych z pieczonymi ziemniakami z gzikiem. Podczas warsztatów uczniowie poznali proces uprawy ziemniaka od posadzenia do zbioru, odwiedzili pole uprawne z ziemniakami, dzięki czemu mogli zobaczyć i doświadczyć, jak wyglądają wielkopolskie wykopki. Zebrane ziemniaki zostały upieczone w ognisku i degustowane z własnoręcznie przygotowanym gzikiem.

W specjalnie przygotowanym kąciku maszyn rolniczych ósmoklasiści poznawali maszyny służące niegdyś rolnikom.W międzyczasie wycieczkowicze skorzystali z przejażdżki bryczką po leśnych polanach a na zakończenie posilili się kiełbaską z ogniska. Był to wyjazd, który poszerzył wiedzę młodzieży o pracy na roli, jak i obfitujący w przyjemne doznania kulinarne.