![](https://www.spwziachowo.pl/wp-content/uploads/2023/11/400180120_762067729063531_8421164018960938224_n.jpeg)
Pierwszym punktem warsztatów było kiszenie kapusty, następnie uczniowie wykonali surówkę z marchewką
i jabłkiem
. Ukisili także buraki na świąteczny barszcz. Później wszyscy wyszli na pole, by wyciąć główki białej kapusty. W międzyczasie cała grupa podjęła się wyzwania- musiała zjeść miseczkę kiszonego czosnku, ogórków, rzodkiewki i kalafiora. Raczyli się również sokiem z kiszonego buraka, kapusty białej lub czerwonej, selera czy marchewki.
![🥕](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t31/1/16/1f955.png)
![🍎](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t3c/1/16/1f34e.png)
Na zakończenie warsztatów uczniowie zjedli ze smakiem kiełbaski z ogniska z pieczonym chlebem, a każdy uczestnik zdobył certyfikat Kiszonkowego Masterszefa.
Zajęcia odbyły się w ramach projektu Edukacja dla Doliny Baryczy.