W dniach 5 i 6 listopada uczniowie klasy VI a, VI b, VII i VIII uczestniczyli w warsztatach kiszenia kapusty i buraków. Podczas zajęć mieli oni okazję przygotować wspólnie surówkę z kiszonej kapusty, marchwi i jabłka, którą następnie mogli zabrać do domu, by poczęstować rodziców. W trakcie warsztatów omawiane były tematy zdrowego odżywiania, wykorzystania kiszonek w zdrowej diecie i wpływu kiszonych warzyw na zdrowie i budowanie odporności.

Prowadzący zachęcali do wykorzystywania warzyw i owoców do wzbogacenia diety, kładąc szczególny nacisk na mądre decyzje zakupowe, czyli wykorzystywanie jarzyn i owoców ze sprawdzonych źródeł, czyli kupując w warzywniaku lub bezpośrednio od rolnika. Mamy nadzieję, że warsztaty przyczynią się do zwiększenia świadomości uczniów w zakresie zdrowego odżywiania, dokonywania mądrych wyborów oraz poszanowania pracy ludzi hodujących ekologiczne warzywa i owoce.